Stora felmarginaler i opinionsinstitutens mätningar - SR1-Opinion - www.sr1.se

Go to content

Stora felmarginaler i opinionsinstitutens mätningar

Sverigerapporten avslöjar stora felmarginaler i opinionsinstitutens mätningar.
Publicerad 13 december 2016 kl 18.10
Sverigerapporten har granskat opinionsinstitutens siffror. Vi har använt oss av främst augusti mätningar i undersökningen. Vår undersökning visar svart på vitt att det är framför allt tre partier som skiljer sig stort mellan mätningarna och det faktiska valresultatet.
Varför det är på det här viset är det ingen som vet säkert. Det kan bero på att dom tillfrågade har svårt att erkänna att dom röstar på ett extremt parti, till exempel MP, SD och V. Men vår undersökning visar att bland annat Vänsterpartiet, med rötterna i kommunism, får ett bättre resultat i mätningarna än i verkligheten. Kommunism är en hårt kritiserad ideologi vars förespråkare bär ansvar för omfattande folkmord på fler än 100 miljoner människor. Det är allmänt känt, och med det i baktanke så beror sannolikt inte felmarginalen på att folk har svårt att bekänna färg på grund av en kontroversiell värdegrund hos ett visst parti.
Att "styra opinion med opinion" är ett känt uttryck. Det går ut på att man ger glädjesiffror till det partiet man vill ska vinna. Undersökningar har visat att många politiskt ointresserade medborgare röstar på det partiet som är tippat som vinnare. En faktor som tyder på att detta kan ha hänt är att några månader före riksdagsvalen så har många opinionsinstitut "rejsat" Sverigedemokraternas siffror trots att det just inför riksdagsvalen släppts massvis med nyheter om olika skandaler inom SD. Det är inte trovärdigt att all den dåliga publiciteten för SD skulle givit dom den plötsliga ökningen i opinionsundersökningarna även fast man inom mainstream media påstår att just det är en trolig förklaring..
Kan det vara så att man försökt påverka valet med opinionsundersökningar, men att man har varit tvungna att rätta till siffrorna i sista sekund för att inte bluffen skulle bli alltför uppenbar? Och är det så att det är ett rent sammanträffande att beställarna av opinionsundersökningarna oftast är tidningar och TV-kanaler med fötterna någonstans på vänsterkanten?
Generellt sett så ser vi glädjeresultat på vänsterpartierna. Vår undersökning visar att Miljöpartiet åker ur riksdagen om det blir val idag. Även Kristdemokraterna ligger troligtvis under riksdagsspärren.
Den största vinnaren är Sverigedemokraterna. SD blir med råge Sveriges största parti. Vår undersökning visar dessutom att Sverigedemokraterna sannolikt kommer att få egen majoritet i riksdagen 2018, om utvecklingen håller i sig. Miljöpartiet och Kristdemokraterna åker troligtvis ur riksdagen vilket då medför en procentuell ökning för partierna som blir kvar.
Sverigedemokraterna är ett omskrivet parti, som exempel kan nämnas att våra kollegor på Aftonbladet, Expressen, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter, tagit gemensam ställning mot SD. Bland annat så har man på valdagarna gått ut och bett läsarna att inte lägga sin röst på SD. Man har även anlitat en granskningsgrupp för att gräva fram skandaler om just Sverigedemokraterna. Granskningsgruppen, som kallas för Researchgruppen i media, har i sin tur varit omskriven i olika tidningar, bland annat Fria Tider och Avpixlat. Där har man påvisat att Researchgruppen har starka band till extremvänstern och kopplingar till våldsvänstern.
Media har grävt djupare än i något annat hål och hittat diverse oegentligheter inom SD men trots detta så har väljarna tillströmmat i en takt som vi aldrig tidigare skådat. Även våra kollegor inom TV-branschen och en uppsjö med olika artister och kändisar har tagit tydligt avstånd från Sverigedemokraterna efter att flera SD-politiker har kommit med rasistiska uttalanden om olika folkgrupper. Sverigedemokraterna har i sin tur infört en nolltolerans mot rasism inom partiet och har till följd av det sparkat medlemmar som inte skött sig.
På valdagen 2018 kommer vi att få det verkliga valresultatet, men med denna trend så är det fullt troligt att det kommer att bli en Sverigedemokratisk regering med Jimmie Åkesson som statsminister. I alla fall om vår undersökning visar sig stämma. Vår bedömning är att Yougov är det mest pålitliga institutet om man ser till helheten mellan valen, men SD-röster klarar inte ens Yougov av att mäta. Vår undersökning visar att Yougov mätte stödet för SD med en negativ felmarginal på drygt 153% vilket innebär att Sverigedemokraterna skulle få drygt 37% av rösterna om det vore val idag enligt Stockholmsrapportens omräkning av opinionsundersökningen.
Vi har tidigare gjort undersökningar om bland annat Storbritanniens Brexit-val och presidentvalet i USA 2016. Vår undersökning om Brexit visade att Brexit-sidan skulle vinna med flera procent i marginal. Vi har även gjort en undersökning som visar att en stor majoritet av väljarna i Sverige vill se en "Swexit".
Vår undersökningen från USA-valet visade redan i ett tidigt skede att Donald Trump skulle bli president med god marginal mot demokraternas kandidat Hillary Clinton. Våra efterforskningar visade att Clintons popularitet i USA var på ungefär samma nivå som Mona Sahlins i Sverige. Trump blev en populär kandidat på grund av att motståndaren var så impopulär.
Vi gjorde våra slutsatser utifrån opinionsinstitutens felmarginaler dom gångerna också. Vår uppfattning är att det bästa sättet att mäta opinion är att mäta felmarginaler i undersökningarna. Den uppfattningen delar vi knappast med opinionsinstituten.
Anna Andersson
anna.andersson@sr1.seJohan Jäderström
johan.jaderstrom@sr1.se
Back to content