SR1-Opinionsanalys augusti 2018 - SR1-Opinion - www.sr1.se

Go to content

SR1-Opinionsanalys augusti 2018

SR1-Opinion presenterar det troligaste valresultatet för riksdagsvalet 2018.SR1-Opinion analyserar de mest pålitliga instituten och beräknar utifrån bland annat respektive instituts felindex tidigare val, på respektive parti. I våra analyser jämför vi alltid den första augustimätningen. Det är också det vi tittar på nu.
Vi har historiskt varit träffsäkrast. Matematik ljuger inte till skillnad från människor.
Största parti blir Sverigedemokraterna, faktum är att SD blir flera procent större än Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans. Röda siffror framtagna några dagar före valet 9 september. Dessa siffror är inte matematiskt framtagna utan kan istället ses som rena gissningar från vår sida. Efter att Kristdemokraterna bombarderat svenska hushåll med reklam där man propagerar för att alliansväljarna ska stödrösta på KD. Man påminner i reklamen bland annat väljaren om att KD fällde den, bland alliansväljare avskyvärda Decemberöverenskommelsen (DÖ), som i praktiken innebar att Alliansen gav bort sina väljares röster till Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vi tror att detta var en mycket bra retorik av Kristdemokraterna. Man påstår även i reklamen att det inte blir något regeringsskifte utan KD. Många moderatväljare och liberalväljare som lutar åt höger antar vi kan tänka sig stödrösta på KD och även en liten klick av centerväljare.

Miljöpartiet åker ut ur riksdagen (dom har legat stadigt på 2-2.5% i SR1-Opinion, men i denna mätningen fick dom 3.5%). Det känns lite väl mycket med 3.5% med tanke på tidigare SR1-mätningar, men vi kör på den siffran, det spelar ingen roll, MP kommer att åka ur och några stora mängder socialdemokratiska stödröster blir det inte för MP.

Kristdemokraterna skulle ha åkt ut ur riksdagen, men nu har man gått ut till alla hushåll i landet och vädjar efter stödröster med bl.a argumenten att KD dödade DÖ. Propagandan är bra utformad och vi tror att den kommer att ge en rejäl skjuts för KD, så klart på bekostnad för övriga allianspartier. Det kan nog gå så långt så att dom dubblar röstantalet, dvs går från 3.25% till 6.5%. En stor del av moderatväljarna är inte tillfreds med ledarens beröringsskräck av Sverigedemokraterna. I en vänstervinklad undersökning från ett av de konkurrerande instituten så påstod man att 68% av Moderaternas väljare vill att M ska bilda regering med SD om dessa två partier får egen majoritet. Vi på SR1-Opinion tror att den siffran är betydligt högre.

Socialdemokraterna gör ett katastrofval, S tappar en av tre väljare. Man går från över 31% väljarstöd i riksdagsvalet 2014, till under 21% i riksdagsvalet 2018. Löfven kommer att försöka klamra sig fast men röster inom det verkställande utskottet kommer med stor sannolikhet att kräva Löfvens avgång när valresultatet har redovisats.

Liberalerna ligger illa till, endast 4,48% väljarstöd. L kan mycket väl tänkas hamna under 4%-spärren, framförallt om högervridna liberaler väljer att stödrösta på KD.

Moderaterna har tappat en hel del, vi är faktiskt lite förvånade att Kristersson sitter som partiledare med tanke på lägenhetsskandalen. Socialdemokratiska toppnamn har fått gå efter den typen av affärer, det kändes lite som svensk media propagerade för att få fram Kristersson som partiledare, dom gav honom en rejäl snålskjuts in i rampljuset, kanske just för att han är en nymoderat (vänsterorienterad moderat). Svensk media pressade tidigare ledaren, AKB, av partiledar-tronen efter ett uttalande från denne om att samtala med SD.

Vänsterpartiet gör ett bra val, partiet får hela 7,46%., mycket tack vare Jonas Sjöstedt som är en stark ledare. En merpart av de nya rösterna kommer ifrån MP.

Centerpartiet gör också ett bra val, det är till stor del miljöpartistiska röster och nymoderatiska röster som har gjort att partiet vuxit med cirka 2.5 procentenheter.

Feministiskt initiativ är inte ett riksdagsparti, och kommer heller ej att vara det efter valet, efter skandalen med partiledaren som misshandlade en annan person i T-banan. Det är politiskt osmart att göra så och gynnar knappast partiet inför valet. Röstar man här så kan man lika gärna rösta blankt, det har lika mycket politisk effekt.

Övriga partier. Här har vi fått en del frågor om läget. Förra valet hade övriga partier totalt 4,09% och då fanns inte MED och AfS med. Nu finns det väljare som tror, hoppas och propagerar för att dessa partier skulle kunna nå över 4% spärren. Eftersom både MED och AfS är nya partier så har vi inga felindex att räkna med men som det ser ut med tanke på övriga partiers totala procentsats så finns det finns inte en chans, det är till och med säkrare än att MP åker ut ur riksdagen. Att rösta här ger samma politiska effekt som att rösta blankt, de kommande fyra åren.

Det är viktigt för demokratin att alla röstar nu, vi på SR1-Opinion spår ett kraftigt ökat valdeltagande detta val. Det har förekommit en hel del valfusk senaste valen. En av de vanligaste fuskmetoderna är att man stjäl valsedlar för ett visst parti i vallokalen. Ta helst med egna valsedlar om ni har, och om ert parti inte finns med på valsedlarna så kan man skriva det fullständiga partinamnet på en blank sedel. Man kan alltså inte skriva t.ex MP, SD eller M på en blank sedel, eller jo det kan man, men då är det just bara en blank sedel. I stället skall det stå till exempel Miljöpartiet de gröna, Sverigedemokraterna eller Moderata samlingspartiet. Det kan vara bra att känna till. Det har varit extremt mycket ogiltiga röster senaste valen. Tänk på hur ni skriver och hur ni stavar. Det är väl det vanligaste typen av fusk och fel, sedan finns det andra fula tricks, bland annat rapporterade en god vän till mig om hur han blev vittne till att anställda på ett demensboende i Stockholm (fackligt anslutna) fick med sig ett 40-tal av de dementa på boende (med ID och röstkort) ner till valstugan på valdagen 2014, och så klart var de dementa personerna försedda med ""rätt"" valsedlar också.

Vissa gör vad som helst för att få röster - Glöm aldrig det, och ser ni någonting liknande detta så filma bevisen och gör ett envarsgripande om ni känner att ni kan hantera det. Polis skall alltid kallas in vid den här typen av valfusk. Vi lever i en demokrati, det gäller alla partier.

  av Johan Jäderström, politisk analytiker och skribent för SR1-Opinion
Back to content