Rekordstort valdeltagande 2018 - SR1-Opinion - www.sr1.se

Go to content

Rekordstort valdeltagande 2018

Rekordstort valdeltagande nästkommande riksdagsval.
Publicerad 26 december 2016 kl 12.57
Valdeltagandet har under dom senaste riksdagsvalen ökat. 2010 röstade 82,1% av medborgarna i riksdagsvalet, 2014 höjdes valdeltagandet med 1,2% och hamnade på 83,3%.
Sverigerapportens analys pekar på att valdeltagandet nästkommande val kommer att bli mycket högre än så. Anledningen till denna ökning beror på att många medborgare som tidigare inte brytt sig om att rösta, nu kommer att göra det eftersom många är djupt oroade över de senaste årens utveckling i landet. Det beror på många faktorer inom områden som är kopplade till främst grova brott, invandring och landets ekonomi. Medborgare, som tidigare haft en distans till politik och valt att inte rösta, är nu djupt oroade för framtiden.
Vi ser även en stor grupp väljare som brukar rösta, men som är besvikna på alliansen eller vänsterblocket efter decemberöverenskommelsen (DÖ) som innebar att man släppte igenom en politik som den större delen av befolkningen röstat emot. Många av dessa tidigare borgliga väljare ser DÖ som ett fyra år långt svek från Alliansens sida och kommer rösta på oppositionspartiet Sverigedemokraterna, enligt vår opinionsundersökning som gått runt på sociala medier.
Vi ser att Miljöpartiet åker ur riksdagen. Det finns troligtvis ingen chans till återhämtning före valet 2022. Vår analys tyder på att många av Miljöpartiets väljare är oerfarna väljare som röstar på Miljöpartiet för att det låter bra, utan att känna till Miljöpartiets politik. Många av dessa väljare har genom massmedial övervakning och alternativ media, fått se en del av Miljöpartiets politik, och har därefter valt att rösta på något annat parti ser vi i vår opinionsundersökning. Dom flesta MP rösterna vandrar vidare till Alliansen och Sverigedemokraterna, inte till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, enligt vår opinionsundersökning. Vår analys visar också att det är osannolikt att det skulle bli någon mer omfattande stödröstning från socialdemokratiska väljare till Miljöpartiet. Miljöpartiet anses för extrema och många socialdemokrater vill inte se ett samarbete med Miljöpartiet.
Ökningen på ungefär 2-3% i valdeltagandet kommer enligt vår analys främst gagna Sverigedemokraterna men även andra partier. Rösterna som Miljöpartiet får, tillsammans med övriga partier som inte kommer in i riksdagen, kommer att gagna samtliga riksdagspartier som får dela på dessa cirka 5 procent (2% Miljöpartiröster, 2% Feministiskt Initiativ, 1% övriga partier) . Det innebär konkret att Sverigedemokraterna kommer att få cirka 45% om det skulle vara val idag, även fast vår rättning av opinionsundersökningen pekar på 37%. Det innebär även en procentuell nedgång för samtliga övriga riksdagspartier jämfört med vår opinionsanalys.
Anna Andersson
anna.andersson@sr1.se

Johan Jäderström
johan.jaderstrom@sr1.se
Så skulle fördelningen av röster se ut om det vore val i december 2016.

Hur skulle du själv rösta om det vore val idag?

Delta i Sverigerapportens opinionsundersökning här.
Back to content