Om oss - SR1-Opinion - www.sr1.se

Go to content

Om oss

SR1-Opinion startades 2005 inför riksdagsvalet 2006.

Två hobbyanalytiker, Anna Andersson och Johan Jäderström utvecklade en mätmetod som använde sig av de pålitligaste opinionsinstitutens felindex för respektive parti samt en rättvis utindexering av totalresultatet.
Redan i valet 2006 fick vi en betydligt träffsäkrare bild än de flesta etablerade opinionsinstitut - och vi använde deras egna siffror och tidigare fel i dessa, för att göra denna mycket träffsäkra opinionsundersökning.
Valen 2010 och 2014 var SR1-Opinion närmast valresultatet jämfört med alla stora, etablerade institut.

På grund av det uppståndelsen runt valet om Brexit i Storbritannien och presidentvalet mellan Hillary Clinton och Donald Trump så gjorde vi icke publicerade analyser på detta. Vi fick testa på att använda felindexeringen på ett sätt som den egentligen inte är gjort för att användas på. Brexitomröstningen var svårare att säga hur det skulle gå än presidentvalet i USA. Vi kom fram till att Brexit skulle bli av med cirka 5 procent marginal mot stay-sidan. I USA-valet såg vi klart och tydligt att Donald Trump skulle vinna på grund av viktiga delstater som han skulle vinna, samt USA´s elektorröstsystem. Det fanns inget som pekade i något annat håll, trots detta så gick jordens ledande opinionsinstitut ut och visade att Hillary skulle vinna. Det rådde begravningsstämning i SVT-studion när det stod klart vem som var den vinnande kandidaten. Den som tvivlar på att vår "oberoende" och skattefinansierade media (SVT) inte skulle vara extremt högerfientlig kan se den valvakan på Youtube...

Inför valet 2018 tog bland annat Marcus Oscarsson på TV4 upp våra siffror och presenterade vår analysmetod (SR1-metoden). Vilket erkännande för två hobbyanalytiker!

SR1-Opinion är inget företag. Vi tjänar inga pengar på detta, utan gör det bara för att det är så roligt att använda matematik och siffror för att spå den politiska framtiden. Siffror ljuger inte, tack vare felindexeringen så kan vi spå tabupartiet Sverigedemokraterna och godhetspartiet Miljöpartiet, som de etablerade instituten spår 30-40 procent fel på. Vi brukar säga att om SD får 10 procent i en mätning så har de 15.5 procent i verkligheten. Det är lika fel med MP - får de gröna 10 procent så har de 6.5 procent i det verkliga valet.

Som sagt, detta är inget företag och vi säljer inte de analyser vi gör. Det är på hobbynivå och det vi presenterar står var och en fritt att dela. Nämn gärna vårt namn eller vår hemsideadress; www.sr1.se .

Om någon vill skänka en gåva till någon av våra medarbetare så går det bra. Swishlista nedan.Anna

Johan på swish 0704-39 21 98
Back to content