Återställa gulnad plast - SR1-Opinion - www.sr1.se

Go to content

Återställa gulnad plast

Sverigerapporten testar att återställa plast som gulnat.
Publicerad 26 november 2016 kl 23.57
Mängder av tips flödar på internet. Det kan handla om allt från botemedel mot allvarliga och mindre allvarliga åkommor till diverse tekniska experiment. Vissa tips är så klart fejk men mycket är också sant. Sverigerapporten testar ett "Youtube"-tips; Att återställa gulnad plast till sin ursprungliga färg med hjälp av väteperoxid och UV-ljus.
I garderoben hemma i källaren låg den stackars gulnade Atari TT datorn från 1991.Under 1980-talet slogs datortillverkarna Commodore, Atari och Macintosh om att bli världsledande efter PC-datorerna som dominerade marknaden. Atari lanserade 1990 flaggskeppsmodellen "TT".
Den var mycket kraftfullare än alla andra datormodeller på marknaden då. TT modellen klarade till exempel av att spela upp videoklipp, musik och var utrustad med nätverkskort (för t.ex internet) som standard. Trots att den var så överlägsen konkurrenternas maskiner så tvingades Atari lägga ner sin datortillverkning bara några år senare.
Efter diverse terrorattentat har behållare med högre koncentration av väteperoxid blivit svårare att få tag i. Men tack vare internet hittar jag en 40-procentig flaska i Frankrike som med fördel via populära Postnord når min brevlåda inom några dagar. Ivrig så tar jag fram den gulnade Atarin och börjar rengöra den med Ajax och en svamp. Det är kallt ute, men solen lyser. Solljus skall, enligt Youtube-klippet, vara den bästa UV-ljus källan för den här typen av behandlingar. Väteperoxid är frätande och hanteringen av den skall ske med största försiktighet. Jag har läkarhandskar någonstans i huset, frågan är bara vart dom är... Jag letar och letar utan resultat. Tillslut ger jag upp och bestämmer mig för att genomföra experimentet utan handskar, ett misstag som kommer svida en stund senare.
Jag täcker in bänkarna där jag skall hålla till med tidningspapper. Väteperoxiden häller jag upp i en djup engångstallrik, därefter applicerar jag väteperoxiden med en målarpensel på datorn och tangentbordet. När jag äntligen är klar så klär jag in apparaterna med tunn genomskinlig plast för att inte väteperoxiden skall kladda och dunsta. Just i det här momentet med inplastningen går något lite fel och jag får väteperoxid på nagelbandet. Jag märker att det gör ont och skrubbar bort väteperoxiden med svamp, Yes och vatten. Det gick bra. Timmarna går och nu är det inte många solminuter kvar. Jag bär ut apparaterna till växthuset där dom får ligga till nästa dag i några minusgrader.
Genom inplastningen syns en stor skillnad redan dagen efter. Men datorn är fortfarande gul och solen är borta bakom tunga moln. Jag bestämmer mig för att istället placera datorn inomhus, kanske behöver plasten även värme för att reagera ihop med väteperoxiden? Jag placerar apparaterna i ett låst rum med ett stor fönster. Dagen efter är det härlig morgonsol som håller i sig under dagen.
När jag kommer hem från jobbet dagen efter så ser datorn vit ut, igen. Så som den såg ut 1991. Och även tangentbordet är vitt. Vilken succé! Knepet fungerar, och det fungerar bra dessutom. Min Atari från 1991 har återfått sin forna färg och glans. Jag tar bort den genomskinliga plasten och gör rent prylarna med papper och rengöringsmedel. Den här gången har jag skyddat händerna.
Slutsats: Det går att renovera gulnad plast med väteperoxid. Var försiktig bara. Nästa sommars projekt blir att renovera alla vägguttag som gulnat med åren. Troligtvis går det att få ännu ljusare nyans på datorn men resultatet är tillfredställande nog för undertecknads del.
Johan Jäderström
johan.jaderstrom@sr1.se
Back to content